Wat is sjamanisme?

Wat is sjamanisme? Ultieme beginnershandleiding

Gehuld in mysterie en vaak verkeerd geïnterpreteerd, beoefenen sjamanen een van de oudste beroepen in de menselijke geschiedenis.

Bekend als genezer/priester, zijn sjamanen in staat om naar believen de onzichtbare krachten die om ons heen en in ons spelen te benutten om te helpen bij grote genezing en om wijsheid te verwerven.

In onze moderne wereld zijn we blind geworden voor deze diepere bewustzijnsgebieden in en om ons heen... maar ze bestaan ​​nog steeds.

Tegenwoordig worden steeds meer mensen wakker met het sjamanisme.

Ze herinneren zich onze aangeboren en intuïtieve verbinding met de kosmos en de natuurlijke wereld die een onwankelbaar onderdeel is van wie we zijn.

En ze gebruiken deze verbinding - deze superkracht - om hedendaagse wonderen te creëren, ongeneeslijke wonden en ziekten te genezen en hun leven terug te winnen.

Hoewel elke sjamanistische cultuur over de hele wereld zijn eigen geloofssysteem, rituelen, hulpmiddelen en technieken en andere verschillen heeft, delen velen enkele centrale principes en elementen.

Ons doel in deze gids is om je een algemeen begrip te geven van deze overeenkomsten terwijl we onderzoeken wat sjamanisme is en wat sjamanistische genezing is .

Het is onze hoop en intentie dat deze gids je zal helpen om je bewust te maken van de wereld van sjamanen, zodat je voor jezelf kunt onderscheiden of dit oude genezingspad geschikt voor je is.

Wat is sjamanisme in eenvoudige bewoordingen?

Het woord sjamaan, šaman, is Tungusic, afkomstig uit het afgelegen Altai-gebergte in Siberië.

Het vertaalt zich naar 'iemand die weet'.

In de tradities van Siberië, Mongolië en delen van China beschrijft het een persoon die een brug slaat tussen de fysieke wereld en het rijk van de geesten om evenwicht en belangrijke wijsheid in hun gemeenschap te brengen en de zieken te genezen.

Hoewel de term 'sjamaan' niet overal ter wereld wordt gebruikt, is het concept dat wel.

Over de hele wereld, en door de eeuwen heen, hadden culturen die geen verband met elkaar hadden, vaak een persoon (man of vrouw) die in staat was om tussen werelden te bewegen en als een soort schakel te fungeren.

In Noord-Amerika gebruiken veel inheemse stammen de term medicijnman/vrouw .

Als je in Korea bent, is het mudang (wat verwijst naar een vrouw).

In heel Indonesië is het dukon . P'aqo is wat je een sjamaan in de Andes zou kunnen noemen, terwijl ze in Zuid-Afrika bekend staan ​​onder de termen sangoma of inyanga .

Maar er is een belangrijk onderscheid waar we op moeten wijzen.

Zoals Mircea Eliade schreef in zijn baanbrekende boek Sjamanisme , betekent niet elke medicijnman, genezer, goochelaar of andere titel dat iemand een sjamaan is.

Sjamanen hebben een duidelijk vermogen:

...er wordt gezegd dat ze de kracht bezitten om in trance te gaan en naar de geestenwereld te reizen om met geesten te communiceren, ziekten te genezen, verloren zielen terug te halen en belangrijke berichten te ontvangen om terug te brengen naar hun gemeenschappen.

We zullen in een klein beetje dieper ingaan op de rollen en vaardigheden van sjamanen

Voor ons doel hier gebruiken we het woord sjamaan als een overkoepelende term - deels omdat het de term is die de meeste mensen begrijpen.

Maar we erkennen dat veel culturen verschillende eretitels hebben en verschillende methoden en manieren om deze oude kunst te beoefenen - en we betuigen onze respect voor die culturen.

Wanneer begon het sjamanisme?

De geschiedenis van het sjamanisme voert ons ver, ver , helemaal terug naar de prehistorie van de mens op deze planeet.

Archeologen hebben een 12.000 jaar oud graf ontdekt in het hedendaagse Israël waarvan ze zeggen dat het een oude sjamaanbegrafenis was.

In Tassil, Algerije, kun je een oude grot van 5000 jaar oud betreden om een ​​schilderij te zien van een sjamaan met de kop van een bij en omringd door paddenstoelen.

In Frankrijk en Spanje zijn ook grotschilderingen ontdekt die hybride dier-mensen afbeelden, waarvan veel historici denken dat het afbeeldingen van sjamanen zijn.

Waar worden sjamanen tegenwoordig gevonden?
Overal .

Je kunt sjamanistische culturen of vormen van sjamanisme vinden over de hele wereld, van Korea (Musok) tot Ierland (Keltisch/Druïde), Zuid-Afrika, Hawaii (Huna), Mongolië, Siberië, de Amazone, Peru, Mexico, Noord-Europa, Zimbabwe, de continentale Verenigde Staten, Canada, Australië, evenals het kernsjamanisme — een modern sjamanisme dat is opgericht door Michael Harner en in het Westen wordt beoefend.

Hoe worden sjamanen gekozen?

Er wordt gezegd dat niemand ervoor kiest om sjamaan te worden; ze erven dit geschenk bij de geboorte of ontvangen het tijdens een extreme levensuitdaging of komen dicht bij de dood.

Velen geloven dat sjamanen een aangeboren vermogen hebben om verbinding te maken met de geest of de bovennatuurlijke wereld. In veel sjamanistische culturen is het lot van sjamanen vooraf bepaald, doorgegeven via hun bloedlijn of door een onbedoelde initiatie, vaak een bijna-doodervaring.

Nog andere sjamanen zouden dit diepe gevoel hebben gevoeld - een weten alsof ze geroepen worden - dat ze bedoeld waren om een ​​sjamaan te worden.

Op de meeste scholen zul je geen sjamanisme aantreffen.

Het is een oude traditie die mondeling van generatie op generatie wordt doorgegeven, zonder enige schriftelijke verklaring.

En het kost vaak jaren van moeilijke leertijd om sjamanistische praktijken en technieken onder de knie te krijgen.

Bij het onderwijzen van een leerling laat een sjamaan hen niet alleen de ceremoniële praktijken, geneeskrachtige kruiden en technieken zien om met de geestenwereld te communiceren en deze te bereiken, maar ook hoe ze het heilige pad in deze wereld kunnen bewandelen.

Interessant terzijde ... sommige mensen hebben naar voren gebracht dat wat we schizofrenie noemen eigenlijk iemand is die sjamanistische vermogens bezit.

Met welke religie wordt het sjamanisme geassocieerd?

Sjamanisme is geen religie zoals het christendom, de islam of het jodendom waar mensen in één centrale God geloven.

Het is ook niet zoals het hindoeïsme met meerdere godheden, of zelfs het heidendom dat een religieuze ondertoon heeft.

Hoewel veel culturen geloven in een almachtige Schepper of Opperwezen, hebben sjamanisme en animisme veel meer gemeen.

Animisme is het spirituele geloof dat er een geest is in de hele natuur.

Elke plant, steen, boom, dier, plaats, insect, persoon, zelfs object - heeft een geest.

Dit geloof houdt in dat er meer rijken zijn in de werkelijkheid dan we kunnen zien.

Het sjamanisme deelt deze overtuiging dat geesten overal en in alles zijn.

Het gaat echter nog een stap verder door oefeningen op te nemen waarmee sjamanen naar de geestenwereld kunnen reizen en communiceren en geesten inroepen voor begeleiding, wijsheid en om te helpen bij genezing.

Wat is de rol van de sjamaan?
Priester.

genezer.

Dichter.

Psychisch.

Spirituele gids.

Dit zijn de zeer gewilde krachten die sjamanen door de eeuwen heen voor hun gemeenschappen hebben gedragen.

Tegenwoordig kennen we sjamanen meestal als de genezer-priester, die werkt om ziekten van geest, lichaam, hart en ziel te genezen.

Ze bieden spirituele en psychologische begeleiding, maar niet zoals we die in het Westen kennen.

In het Westen hebben we genezing en geneeskunde gescheiden. Maar voor sjamanen is het allemaal verbonden.

Dus de sjamaan probeert te begrijpen wat er met iemands geest, verstand, hart en lichaam is gebeurd.

Voor de sjamaan kan alleen genezing plaatsvinden door het hele wezen (inclusief de ziel) te behandelen.

Welke vaardigheden hebben sjamanen?

Zoals we eerder vermeldden, wordt aangenomen dat sjamanen de levende brug zijn tussen deze dimensie en degene die we niet kunnen zien, met het vermogen om de sluier van de werkelijkheid terug te trekken.

Zoals sjamanisme-experts zoals Mircea Eliade, die de verhandeling schreef, Shamanism: Archaic Techniques of Ecstasy , hebben opgemerkt, hebben sjamanen het unieke vermogen om hun bewustzijnsstaat te veranderen om naar de geestenwereld te reizen, waar ze kunnen communiceren en directe ervaringen hebben. met helpende geesten.

Enkele van de meest voorkomende helpende geesten waarmee een sjamaan kan communiceren, zijn:

Krachtdieren
Geest gidsen
Beschermende geesten
De zielen van overleden sjamanen

De geesten van planten, natuurlijke elementen en rotsen

In sommige sjamanistische culturen, goden en halfgoden, en spirituele meesters
spirituele leraren

De sjamaan bidt tot helpende geesten, spreekt tot hen, ziet hen en roept hen op om te helpen bij genezing of om wijsheid te delen die hun gemeenschappen zal beschermen en beschermen.

Wat is sjamanistische genezing?

In het sjamanisme kan elke ziekte - of het nu fysiek, emotioneel of mentaal is - een spirituele component hebben die moet worden behandeld.

Cue de sjamaan, die op een sjamanistische reis of een zielsvlucht zal gaan.

Op reis naar het rijk van de geest zal een sjamaan begeleiding zoeken bij helpende geesten over hoe ze hun patiënt kunnen genezen, of om eventuele interne/spirituele blokkades bij hun patiënt die de wortel van hun ziekte zijn, op te heffen.

Wat is Shamanic Soul Retrieval?

Soms, om hun patiënt te genezen, moet een sjamaan een zogenaamde soul retrieval uitvoeren , waarbij de sjamaan naar de geestenwereld reist om een ​​deel van de verloren ziel van hun patiënt terug te brengen.

In sommige sjamanistische culturen, waaronder Siberië, Mongolië, China en Indonesië, wordt aangenomen dat een patiënt een deel van zijn ziel kan verliezen na het ervaren van een trauma, of dat nu een eenmalige gebeurtenis is of herhaaldelijk in de loop van de tijd.

Trauma omvat een emotionele, fysieke, mentale of spirituele gebeurtenis die het vermogen van een individu om te verwerken en ermee om te gaan, overweldigt.

Wanneer een ervaring te intens wordt, kan een deel van de ziel, om zichzelf te beschermen, vluchten, zich verbergen of breken, het lichaam achterlatend in de fysieke wereld en naar een niet-gewone realiteit gaan die buiten onze tijd en ruimte ligt.

Meestal is het ophalen van de ziel slechts een onderdeel van de genezing van een patiënt. Sjamanen geloven dat wanneer een ziel breekt en een deel ervan vlucht, het een gat in de patiënt achterlaat, dat gevuld kan raken met een ziekte.

Vaak zal de sjamaan eerst de ziekte behandelen en de energieën verwijderen die het gat hebben opgevuld voordat hij vervolgens reist om het verloren deel van de ziel van de patiënt te vinden en terug te geven.

Wat zijn sjamanistische geestenwerelden?

Om de vraag “wat is sjamanisme?” te beantwoorden?

het is van vitaal belang om het spirituele landschap te begrijpen dat ten grondslag ligt aan dit geloofssysteem.

Net zoals sjamanen verschillende titels hebben in verschillende delen van de wereld, zo doen de namen en overtuigingen in de geestenwereld dat ook.

Over het algemeen reizen sjamanen tussen drie kosmische zones: de lucht, de aarde en de onderwereld. Sommige culturen geloven dat er verschillende niveaus zijn in elk van die drie zones,

Die werelden zijn onder meer:

Bovenwereld (lucht)
Midden Wereld (Aarde)
Lagere Wereld (Onderwereld)
Wereldboom (ook bekend als de levensboom, de kosmische boom)
De bovenwereld (hemel)

De Hoogste Wereld is het rijk van goden, godinnen, halfgoden, mystieke of religieuze figuren en spirituele leraren.

Hier krijgen sjamanen een groot inzicht in hun wezen en een breder en dieper perspectief op een ervaring.

De Middenwereld (Aarde)

De Middenwereld is waar sjamanen reizen om een ​​gebeurtenis te begrijpen - vroeger of nu - die plaatsvond op het fysieke vlak, of om informatie over een plaats te krijgen.

In dit rijk kunnen sjamanen proberen te werken met aardse geesten - rotsen, planten en andere elementen die in de natuur voorkomen.

De onderwereld (onderwereld)

Wanneer sjamanen hun krachtdieren of voogd/beschermende geesten willen ontmoeten, of wijsheid willen opdoen over hoe genezing en persoonlijke transformatie voor een patiënt te vergemakkelijken, zullen ze naar de Lagere Wereld reizen.

De Wereldboom (ook bekend als de Levensboom, de Kosmische Boom)
Hoewel de Boven-, Midden- en Onderwereld specifiek zijn voor regio's, delen veel sjamanistische culturen - van Europa tot Azië, Noord-Amerika, Australië en Afrika - een geloof in de Wereldboom, die de geestenwerelden met elkaar verbindt.

De Wereldboom heeft meerdere betekenissen.

Het is zowel een toegangspoort als een pad voor geesten en sjamanen om de verschillende werelden te bereiken, zoals de hogere of lagere werelden.

Het is ook zijn eigen plek, een deel van de geestenwereld waar sjamanen naartoe kunnen reizen.

Sjamanen verbeelden vaak het beeld van de Wereldboom op hun heilige voorwerpen, zoals een trommel of kleding, om kracht van de andere werelden te ontvangen en aan het fysieke te lenen.

Wat zijn sjamanistische ceremonies en sjamanistische rituelen?
Om op een sjamanistische reis te gaan, moeten sjamanen hun bewustzijnsstaat veranderen door in een trance-achtige staat te gaan.

Soms zal de sjamaan deze toestand bij hun patiënten opwekken, zodat ze toegang hebben tot rijken in zichzelf om te helpen bij diepe genezing.

Om hun bewustzijnsstaat te veranderen, gebruiken sjamanen verschillende gereedschappen en technieken tijdens een ritueel of ceremonie.

Tegenwoordig zijn sjamanistische genezing en sjamanistische ceremonies heel gewoon geworden naarmate meer mensen naar binnen keren om te genezen.

Hoewel je zeker één-op-één met een sjamaan kunt werken, leiden velen ook groepen door een sjamanistische ceremonie en sjamanistisch ritueel.

Met name sjamanistische ayahuasca-ceremonies zijn behoorlijk populair geworden, hoewel het illegaal is in de Verenigde Staten, maar legaal in delen van Midden- en Zuid-Amerika.

Deze eeuwenoude geneeskrachtige plant uit Zuid-Amerika wordt gebrouwen tot thee en geserveerd aan groepsdeelnemers, die het onder zorgvuldige begeleiding van de sjamaan drinken.

De ceremonie vindt meestal 's nachts plaats en kan uren duren en leiden tot diepe innerlijke transformatie en genezing.

Wat gebruiken sjamanen om een ​​trance-achtige staat op te wekken?
Sjamanen over de hele wereld wenden zich tot verschillende sjamanistische instrumenten en technieken om hun bewustzijnsstaat te veranderen. Vaak zullen ze ook meerdere gebruiken.

Laten we een snelle blik werpen op enkele van de meest voorkomende hulpmiddelen en technieken die sjamanen gebruiken om onze wereld te overbruggen met de wereld van geesten.

Plantengeneeskunde (inclusief paddestoelgeneeskunde)
Wanneer we horen over hedendaagse sjamanistische genezingsceremonies, is de kans groot dat plantenmedicijnen, waaronder paddenstoelenmedicijnen, een hoofdrol spelen.

Planten zoals ayahuasca, psilocybine, san pedro cactus, vliegenzwam (Amanita muscaria), i boga (Tabernanthe iboga) en peyote hebben psychoactieve eigenschappen die bij inname de muren van de werkelijkheid verpletteren en je bewustzijn veranderen.

Sjamanen zullen zelf plantenmedicijnen en paddenstoelenmedicijnen gebruiken, of ze laten hun patiënten de planten (vaak in de vorm van thee) of paddenstoelen innemen.

De genezer blijft aanwezig om de patiënt te begeleiden tijdens hun reis.

Van sjamanistische culturen in Mexico, Midden- en Zuid-Amerika, de Verenigde Staten, Australië, Siberië en Afrika is bekend dat ze psychoactieve planten en paddenstoelen gebruiken om een ​​trance op te wekken.

Sjamanistisch drummen, rammelen en klappen

Soms is het het geluid dat de sjamaan van deze wereld naar het ongeziene leidt.

Voor sommige culturen komt dat geluid voort uit een constant ritmisch getrommel of geklap.

Andere sjamanistische culturen, waaronder die van Peru, Colombia, Ecuador en bepaalde inheemse stammen in Noord-Amerika wenden zich tot het voortdurend schudden van een rammelaar om de sjamaan de wereld van de geesten binnen te leiden.

Sjamanistisch dansen

Sommige sjamanistische culturen, waaronder het San-volk van Botswana en Namibië (ooit bekend als Bosjesmannen), combineren dans met drummen en zingen.

Het is de intensiteit en herhaling die voortkomen uit het samenvoegen van deze tools die sjamanen van hier naar daar vervoeren.

Het was door te dansen dat sjamanen ook contact maakten met natuurgeesten.

Sjamanen dansten om de geest van de zon, een boom, een vogel, de wind of een ander deel van de natuur te belichamen.

Zingen en zingen

Kijk naar de meeste spirituele of religieuze praktijken over de hele wereld en je zult waarschijnlijk een of andere vorm van chanten in al deze praktijken aantreffen.

Dat geldt vooral in het sjamanisme.

Sjamanen gebruiken oude woorden en uitdrukkingen om contact te maken met de geesten en genezing teweeg te brengen bij hun patiënten.

Extreme temperatuur

Als een zweethut in je opkomt, dan zit je goed.

Extreem zweten, zoals je zult aantreffen bij zweethutceremonies, wordt verondersteld je lichaam te helpen onzuiverheden en vastzittende energie vrij te maken en intense genezing te bevorderen.

Dergelijke ceremonies vinden vaak plaats in het donker en in een groep waarbij de sjamaan de deelnemers initieert en begeleidt tijdens hun reizen.

De sjamaan kan ook een trommel gebruiken en/of zingen om diepere genezing te bevorderen.

Sjamanistisch kostuum

Sjamanistische ceremonies zijn heilig.

Ze worden uitgevoerd met het grootste respect en eerbied voor de geesten.

De sjamaan en hun patiënt vertrouwen hierop voor de diepe genezing die op het punt staat te gebeuren.

En het is geen reis om lichtvaardig te ondernemen.

Om te ondersteunen wat er gaat gebeuren, draagt ​​de sjamaan een speciaal ceremonieel kostuum, dat afhankelijk van de regio kan bestaan ​​uit veren, kleding die een specifiek dier voorstelt, botten (van dieren en soms mensen), schelpen, specifieke kleuren, een masker,

Alles wat de sjamaan draagt ​​heeft een diepe symboliek die bedoeld zou kunnen zijn om bescherming te bieden tegen boze geesten, de sjamaan in staat te stellen een nieuw, magisch, dierlijk lichaam aan te nemen, en om het proces te helpen starten waarbij de sjamaan deze realiteit verlaat voor het bovennatuurlijke.

Meer leren over sjamanisme en sjamanistische genezing?

Wanneer volledig benut, geeft sjamanistische genezing ons een superkracht om wonderen in ons leven te creëren.

Maar het vergt moed, discipline en de bereidheid om verder te gaan dan wat we ooit voor mogelijk hadden gehouden.

Dus.. wat is sjamanisme?

En hoe kan het je helpen op je helende reis - om diepe innerlijke, persoonlijke transformatie te bevorderen?

Nou, je hebt geluk.

Er zijn tegenwoordig zoveel fenomenale bronnen en sjamanen die hun gaven en kennis aan ons aanbieden.

Kom eens langs in Nieuwetijdscafe 13 te Gasselternijveen.